Американското ръководство определи като "безпочвени“ медийните твърдения, че директорът на Централното разузнавателно управление (ЦРУ) Уилям Бърнс е обсъждал възможни териториални отстъпки от Украйна с руския президент Владимир Путин. Това съобщи в четвъртък списание Newsweek, позовавайки се на заместник-говорителя на Съвета за национална сигурност на Белия дом Шон Давит.

Давит подчертава, че информацията, публикувана по-рано в швейцарския вестник Neue Zürcher Zeitung, "не отговаря на действителността". На свой ред неназован служител на ЦРУ определи като "напълно неверни" и информациите, че Бърнс уж е посетил Москва през януари по инструкции от Белия дом с предложение за мирно споразумение.

По-рано Neue Zürcher Zeitung, позовавайки се на източници, съобщи, че президентът на САЩ Джо Байдън е възложил на шефа на ЦРУ да разбере дали Руската федерация и Украйна са готови за преговори. Според вестника САЩ са предложили на украинската страна да се откаже от 20% от територията в замяна на мир, но този вариант уж не е устройвал и Москва, и Киев.

Бърнс посети Украйна в средата на януари. Информация за евентуалното му посещение в Русия не е публикувана официално.