Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън публикува в четвъртък резюме на класифицирани доклади, които обвиняват за хаотичното изтегляне на САЩ от Афганистан през август 2021 г. най-вече неговия предшественик Доналд Тръмп, че не е успял да планира изтеглянето, за което се е договорил с талибаните, пише Reuters.

Докладът на администрацията на Демократическата партия, съставено от свръхсекретни прегледи на Държавния департамент и Пентагона, изпратени до Конгреса, предизвика гневни реакции от републиканските законодатели, които поискаха документите за собственото си разследване на изтеглянето.

Майкъл Маккол, републиканският председател на Комисията по външни отношения към Камарата на представителите на САЩ, остро критикува администрацията. Байдън нареди изтеглянето и беше "отговорен за огромните провали в планирането и изпълнението“, заяви Маккол в изявление.

"Изборът на президента Байдън за това как да извърши изтегляне от Афганистан беше силно ограничен от условията, създадени от неговия предшественик“, се казва в резюмето на прегледите. "Излизащата администрация не предостави планове за това как да извърши окончателното изтегляне или да евакуира американците или афганистанските съюзници.“

Оттеглянето, което сложи край на най-дългата война на Америка, представляваше скупчване на десетки хиляди афганци, които отчаяно се опитваха да избягат от завръщането на твърдолинейното талибанско управление, около международното летище в Кабул, някои предаваха бебета на американските войски или проникваха и се закачаха за заминаващи самолети.

Резюмето от 12 страници приписва част от отговорността за хаоса на изтеглянето и операцията по евакуация на погрешни разузнавателни и военни оценки на САЩ, които не успяха да предвидят скоростта на превземането на талибаните и прогнозираха, че афганистанските сили за сигурност ще държат Кабул.

"До май 2021 г. оценката все още беше, че Кабул вероятно няма да бъде подложен на сериозен натиск до края на 2021 г., след като американските войски си тръгнат“, се казва в резюмето.

Запитан дали Байдън носи някаква отговорност за безредиците на летището в Кабул, Кърби отговори: "Само като главнокомандващ, той пое отговорност за заповедите, които дава“.