Дълбоко в седемчасово изслушване в Конгреса на 21 септември представителят Брад Шърман, демократ от Калифорния, притисна Изпълнителният директор на JPMorgan Chase Джейми Даймън дали банката му ще прекъсне връзките си с руски компании, включително енергийния гигант "Газпром“. Шърман твърди, че банки катотази на Даймън се възползват от вратичка в санкциите, за да продължат да правят бизнес в Русия въпреки нейното нахлуване в Украйна.

"Ние следваме инструкциите на американското правителство, тъй като те ни помолиха да го направим“, отговори Даймън, преди Шърман да го прекъсне, насочвайки погледа си към Джейн Фрейзър от Citigroup Inc. с подобно запитване, пише Bloomberg.

Според агенцията, този разговор е изложил на показ как най-големите банки в САЩ са попаднали в борбата между администрацията на Байдън и Конгреса относно санкциите. Зад кулисите Министерството на финансите и Държавните департаменти призоваха банковите гиганти, включително JPMorgan и Citigroup, да продължат да правят бизнес с определени стратегически руски фирми, според хора, запознати със ситуацията.

Неафишираните усилия, пише Bloomberg, са част от стремежа на администрацията да сведе до минимум неблагоприятното въздействие на режима на санкции, предназначен да накажат Русия. Докато някои в Конгреса удрят по масата за по-строги мерки срещу Русия, администрацията се опитва да попречи на напредъка на Русия, като същевременно избягва глобална икономическа катастрофа.

"Конгресът трябва да разбере това – правителството на САЩ не е наложило всеобхватно ембарго на Русия, все още има бизнес джобове, които са разрешени“, пояснява Ннединма Ифуду Нвеке, адвокат, който специализира в американските икономически санкции и търговски ембарго в Akin Gump Strauss Hauer & Feld.

Министерството на финансите "ще продължи да провежда срещи, за да обучава банките относно тези джобове на допустими транзакции, особено в хуманитарното пространство“, каза Нвеке.

Администрацията на Байдън многократно е заявявала, че иска банките и предприятията да запазят парите да текат към несанкционираните сектори на руската икономика. Но степента на разговорите й с банките не е докладвана по-рано.

Служители на Министерството на финансите и Държавния департамент призоваха кредиторите да продължат да предлагат основни услуги като сетълмент в щатски долари, платежни преводи и предложения за търговско финансиране за тези руски компании, освободени от определени аспекти на санкциите, като Газпром или производителите на торове "Уралкалий“ или "ФосАгро“, отбелязват събеседниците на агенцията.

Очаква се банките да налагат ограничения, като отказват услуги на санкционирани банки, лица и организации и могат да бъдат наказани с многомилиардни глоби за неспазване.

В същото време те също са от основно значение за поддържането на потока на пари по света, въпреки че до голяма степен се оттеглят от Русия.

В Citigroup ръководителите прекараха месеци в намаляване на операциите в Русия, намалявайки общата експозиция към страната до 7,9 милиарда долара до 30 септември от 9,8 милиарда долара в началото на годината.

JPMorgan по подобен начин започна да се оттегля от повечето си операции в Русия след инвазията, въпреки че компанията каза, че "ограничените дейности“ ще продължат.

Представители на Citigroup и JPMorgan и офиса на Шърман отказаха коментар пред Bloomberg. Говорител на Министерството на финансите отбеляза само, че департаментът е издал насоки към банковата индустрия, за да я увери, че дейностите за хуманитарна помощ, енергия и селско стопанство са разрешени.