Съединените щати не натискат Володимир Зеленски да преговаря с Русия, Киев ще реши дали е готов за това, заяви говорителят на Белия дом Джон Кърби на брифинг в петък, цитиран от РИА Новости.

"Никой в ​​САЩ не го тласка на масата за преговори“, каза Кърби, отговаряйки на молба за коментар относно изявленията на Пентагона, че тази зима "може да осигури прозорец за политическо уреждане или поне за начало на преговорите“.

"Няма да обсъждаме с руснаците края на войната без участието на Украйна, сега това (преговорите.) не се случва, защото Зеленски ясно даде да се разбере и той не може да бъде обвиняван за това, че не е готов за тях", заяви Кърби, подчертавайки, че Вашингтон настоява, че "нито един въпрос относно Украйна няма да бъде решен без Украйна".

"Всички в администрацията са съгласни, че войната можеше да приключи днес, ако (руският президент Владимир) Путин постъпи правилно... също така всички сме съгласни, че вторият най-добър изход след изтеглянето на войските е дипломатически постигнатото споразумение“, каза говорителят на Белия дом, като отново подчерта, че решението за преговорите трябва да бъде взето от Киев.