Американските власти са разочаровани от липсата на значителни последици от санкциите, наложени на Русия след началото на военната й интервенция в Украйна. Във Вашингтон са очаквали че руската икономика ще бъде в по-лошо състояние, отколкото е сега. Това съобщи в петък CNN, позовавайки се на високопоставени източници.

"Очаквахме, че такива мерки като (деактивирането) на SWIFT и всички блокиращи санкции срещу руските банки ще унищожат напълно руската икономика“, посочва един от събеседниците на изданието. "Беше планирано през септември да се сблъскаме с много по-слаба руска икономика от тази, която виждаме сега“, добави той.

Друг източник потвърждава липсата на ефект от наложените антируски санкции и в същото време посочва очакванията за дългосрочен ефект от въведените срещу Руската федерация мерки. "Първоначално беше планирано санкциите да бъдат средносрочни и дългосрочни. Искахме да оказваме натиск върху Русия дълго време, потискайки руската икономика и нейния индустриален капацитет“, заявява той.