Американското правителство смята, че САЩ и Западът като цяло са готови за евентуално спиране на вноса на енергия от Русия, в случай че трансатлантическите съюзници ограничат пределните цени на тази суровина. Това съобщи в сряда на редовен брифинг за журналисти прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер, цитирана от ТАСС.

"Ние сме готови за това. Знаехме, че това ще бъде част от руската игра - използването на енергийните ресурси като оръжие, както се прави през последните няколко месеца. Така че ще бъдем готови за тази стъпка“, заяви тя. Жан-Пиер отговори на искане за коментар на думите на руския президент Владимир Путин, който предупреди на пленарната сесия на Източния икономически форум в сряда, че ако Западът вземе някакви решения от "политическо естество“, които противоречат на договорите за доставка на енергия ресурси, Москва просто няма да ги изпълни.

"Президентът [на САЩ Джо Байдън] и нашите партньори в Европа предвидиха тази стратегия (на Русия) <...> Готвим се от месеци, обсъждаме <...> какъв може да бъде този таван на цените [за руския петрол]. Ние също така създадохме работна група <...> за работа по въпроса за алтернативните източници на природен газ за Европа и намаляването на нуждата на Европа от руски енергийни ресурси.<...> Това е, което ще продължим да правим, за да помогнем на Европа с наближаването на зимата.<.. .> Тази работна група вече дава положителни резултати. Недостигът на газ в Европа ще бъде запълнен“, убедена е Жан-Пиер.

Ембаргото, наложено от Европейския съюз и Съединените щати върху закупуването на руски петрол, доведе до рязко увеличение на цените, което позволи на Руската федерация да пренасочи големи количества суровини към други пазари, предимно Индия и Китай, и дори да увеличи приходите , макар и чрез продажба на по-малки количества нефт с отстъпка. ЕС и САЩ търпят загуби, включително ефекта на разпространение на инфлацията. На 2 септември финансовите министри от Г-7 обявиха намерението си да въведат таван на цените на руския петрол. За целта те искат да създадат "широка международна коалиция“ и да забранят предоставянето на каквито и да било услуги за морски транспорт на руски петрол, ако той се продава на цена, по-висока от лимита, договорен от широката коалиция.