В момента САЩ са длъжни да се съсредоточат върху  това да помогнат на Украйна да си върне територия по линията на съприкосновение с руските войски, а въпросът за Крим ще се разглежда в бъдеще. Това заяви в интервю пред NBC помощникът на американския президент по национална сигурност Джейк Съливан.

Съливан посочи, че "въпросът за Крим и въпросът какво ще се случи след това – ще стигнем до това“. "Сега трябва да се съсредоточим върху непосредствените цели. Трябва да действаме бързо и решително, за да помогнем на украинците да си върнат територии по линията на съприкосновение", отбеляза той.

По-рано помощникът на президента на САЩ по националната сигурност в интервю за CNN не можа да каже дали Вашингтон ще подкрепи военните операции на Украйна в Крим. "Какво в крайна сметка ще се случи с Крим в контекста на тази война и нейния край, трябва да определят украинците, с подкрепата на Съединените щати. Но аз няма да отговарям на хипотетичен въпрос", подчерта той, отговаряйки на въпроса кой трябва да притежава полуострова според изхода на конфликта.

Съливан добави, че сега усилията на Киев са съсредоточени върху боевете в източната част на страната и това е, върху което трябва да се концентрира, а не върху Крим. "Сега говорим за контраофанзиви на изток и юг. Трябва да дадем оръжия на украинците. Това е, което правим", продължи Съливан.