Съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан заяви, че искането на Украйна за бързо присъединяване към НАТО трябва да се случи на по-късна дата, пише Washington Examiner.

Съливан каза пред репортери в петък, че искането, което украинският президент Володимир Зеленски обяви часове по-рано, "трябва да бъде разгледано по друго време“, защото "нашето мнение е, че най-добрият начин за нас да подкрепим Украйна е чрез практическа подкрепа на място в Украйна“.

Той също така обяви, че администрацията ще придвижи напред нов пакет военна помощ "незабавно“, който идва само дни след като Пентагонът обяви пакет от 1,1 милиарда долара и увеличи общата военна помощ на САЩ за Украйна, откакто Русия нахлу, до повече от 16 милиарда долара .

Зеленски по-рано в петък разкри, че страната кандидатства за бързо присъединяване към партньорството, докато генералният секретар Йенс Столтенберг остави възможността открита малко след това. Съобщението на украинския лидер дойде малко след като руският президент Владимир Путин обяви анексирането на четири региона в Украйна.

"Ние сме де факто съюзници“, каза той в изявление. "Това вече е постигнато. Де факто ние вече завършихме нашия път към НАТО. Де факто ние вече доказахме оперативна съвместимост със стандартите на Алианса, те са реални за Украйна — реални на бойното поле и във всички аспекти на нашето взаимодействие“.

Путин твърди, че разширяването на НАТО на източния му фланг е заплаха за Русия и той използва това като оправдание за войната, като по този начин прави стремежа на Украйна за членство значително развитие, ако се придвижи напред. Ако НАТО потвърди кандидатурата на Украйна, това би представлявало значителна ескалация, защото би вкарало НАТО директно в сърцето на конфликта, което е опасение на Запада от месеци.

Анексирането от Русия на самопровъзгласилите се Донецка република и Луганска република, Запорожие и Херсон се случи дни след като всеки регион приключи референдумите дали да се присъедини към Руската федерация, въпреки че западните лидери ги заклеймиха като нелегитимни.

"Съединените щати – искам да бъда много ясен относно това – Съединените щати никога, никога, никога няма да признаят претенциите на Русия върху суверенната територия на Украйна. Така наречените референдуми бяха бутафория, абсолютна бутафория. Резултатите са произведени в Москва“, каза президентът Джо Байдън.

Администрацията на Байдън обяви нови санкции срещу висши руски служители и техните семейства в отговор на анексията и предупреди, че ще преследва международни доставчици, които подпомагат военните усилия на Москва.

Този ход демонстрира значителна ескалация на войната, която продължава вече седем месеца, отбелязва изданието.