Турция е изправена пред терористична заплаха на южната си граница и има законно право на самоотбрана. Това каза пред журналисти координаторът по стратегическите комуникации на Съвета за национална сигурност на Белия дом Джон Кърби, коментирайки ударите на турските въоръжени сили по обекти на Кюрдската работническа партия (ПКК) и сирийската й издънка, Отрядите за народна самоотбрана“ (ОНС) в Ирак и Северна Сирия, предава "Анадолската агенция“.

"Турция продължава да е изправена пред терористична заплаха, особено в южната част на страната. Разбира се, те имат пълното право да защитят себе си и своите граждани“, заяви Кърби.

В същото време той отбеляза, че Съединените щати са загрижени, че трансграничните операции в региона могат да повлияят неблагоприятно на борбата срещу терористичната организация "Ислямска държава“.

"Операциите в региона може да ограничат способността на нашия партньор СДС (Сирийски демократични сили – новото име на ОНС в Северна Сирия) в борбата срещу Даеш. За да направим това, ние си сътрудничим със СДС и искаме да продължим да оказваме натиск върху Ислямска държава“, каза Кърби.