Президентът на САЩ Джо Байдън обяви в сряда отпускането на най-големия в историята на САЩ пакет военна помощ на стойност 2,98 милиарда долара за Киев, се разбира от изявлението по повод Деня на независимостта на Украйна, публикувано на официалния сайт на Белия дом.

"С гордост обявявам нашия най-голям транш от помощ за сигурността до момента: приблизително 2,98 милиарда долара оръжия и оборудване, които ще бъдат предоставени чрез Инициативата за подпомагане на сигурността на Украйна. Това ще позволи на Украйна да придобие системи за противовъздушна отбрана, артилерийски системи и боеприпаси, противовъздушни системи срещу безпилотни летателни апарати и радари, с които да може да продължи да се защитава в дългосрочен план“, се казва в съобщението.

"От името на всички американци поздравявам народа на Украйна за Деня на независимостта. През последните шест месеца украинците вдъхновиха света с изключителната си смелост и отдаденост на свободата. Те устояха решително и силно пред лицето на пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна. И днешният ден е не само празник на миналото, но и категорично потвърждение, че Украйна с гордост остава – и ще остане – суверенна и независима нация“, гласи посланието на американския президент. "Съединените американски щати се ангажират да подкрепят народа на Украйна, докато той продължава да се бори за защита на своя суверенитет“.

"Днес и всеки ден ние сме с украинския народ, за да обявим, че мракът, който движи автокрацията, не може да се сравнява с пламъка на свободата, който осветява душите на свободните хора навсякъде. Съединените щати, включително гордите украински американци, очакват с нетърпение да продължат да се радват на Украйна като демократична, независима, суверенна и просперираща държава за десетилетия напред“, се добавя още в изявлението от Белия Дом.

Превод и редакция: Иван Христов