Белият дом анонсира в съобщение на официалния си уебсайт, че планира, заедно с партньорите от Г-7, да разшири допълнително санкциите срещу Русия за нейната инвазия в Украйна.

Отбелязва се, че Г-7 обявява нови санкции в съвместното си изявление за подкрепа за Украйна, за да засили икономическия натиск върху Русия.

"Съединените щати, в координация с Г-7, ще прилагат множество ангажименти, включително санкции срещу стотици лица и компании в допълнение към над 1000, които вече са под санкции; ще предприемат мерки срещу заобикалянето на санкциите, като наложат ограничения на компании в няколко държави – в в допълнение към повече от 300, които вече са в списъка; ще се прилагат повишени мита за стотици артикули руски стоки", се казва в изявлението.

По-специално се подготвят нови санкции срещу руската отбранителна индустрия и доставките за нейните нужди.

САЩ планират да наложат по-високи мита върху повече от 570 групи руски стоки, което ще струва на Русия около 2,3 милиарда долара.

Министерството на финансите на САЩ, както беше съобщено по-рано, ще забрани вноса на ново руско злато.

Първите санкции ще са срещу компании, които помагат на Русия да заобиколи санкциите чрез посредници, като им забраняват да купуват съответните стоки, включително полупроводници.

Освен това те ще одобрят персонални санкции срещу редица лица, замесени в нарушения на човешките права, военни престъпления и работата на окупационните администрации, както и срещи замесените в опитите на Русия да открадне украинското зърно и да спечели по друг начин от войната.

"Ще бъдат приложени визови ограничения за около 500 служители за заплаха или нарушаване на суверенитета и териториалната цялост на Украйна, нейната политическа независимост или потискане на несъгласието в Русия“, се казва в изявлението.

Припомняме, че срещата на върха на Г-7 се провежда в замъка Елмау в германската провинция Бавария на 26-28 юни.

Президентът на САЩ Джо Байдън отбеляза необходимостта от запазване на единството на партньорите в Групата на седемте и НАТО пред предизвикателствата, създадени от руската война срещу Украйна, като отбеляза, че руският президент Владимир Путин се надява на друго.

Превод и редакция: Иван Христов