Вашингтон не вярва, че Русия е готова да води добросъвестни преговори за постигане на мир в Украйна въз основа на Устава на ООН и международното право, така че Съединените щати ще се съсредоточат върху доставката на оръжия на украинците и укрепването на позициите на Киев. Това заяви във вторник по време на брифинг във Вашингтон прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер, съобщава кореспондентът на Укринформ.

"Трудно е да се приеме на сериозно идеята, че Русия е готова за добросъвестна дипломация“, каза представителят на администрацията.

Тя подчерта, че руснаците само изострят агресията, няма да спрат анексирането на украински територии и не оставят идеи за поддържане на сегашното състояние на нещата.

"Това изобщо не е основата за истинска дипломация“, каза Жан Пиер.

Прессекретарят припомни, че президентът на САЩ Джо Байдън по време на среща с Володимир Зеленски в Белия дом подчерта, че Америка се застъпва за справедлив свят.

"Когато говорим за справедлив свят, той трябва да приеме принципите на ООН за суверенитет и териториална цялост“, каза представителят на администрацията.

Тя подчерта, че предизвикателството за Съединените щати в този контекст е да продължат да подкрепят Украйна на бойното поле, "за да бъдат в по-добра позиция за преговори", когато настъпи моментът.

Във вторник Държавният департамент на САЩ изрази увереност, че новият Конгрес на САЩ ще запази широка подкрепа за Украйна.