Задълбочаването на отношенията между Китай и Русия се дължи до голяма степен на техния взаимен интерес да оспорят глобалното влияние на САЩ, заяви Джон Кърби, говорител на Съвета за национална сигурност, пред Кристиан Аманпур от CNN.

"Там, където се пресичат, се отблъсква Съединените щати и нашето влияние по света“, посочи той. "Там, където се пресичат, се отблъсква това нещо, което наричаме основан на правила международен ред. Което знам, че звучи някак странно, но в основата си е върховенството на закона и основополагащите принципи на Хартата на ООН, които нациите по света трябва да спазват. И те се противопоставят на това“.

Забележките на Кърби идват в момент, когато китайският лидер Си Дзинпин и руският президент Владимир Путин изграждат по-тесни връзки в Москва в демонстрация на единство, което засили опасенията на Запада, че Пекин ще осигури прикритие за войната на Русия в Украйна.

"Те биха искали да променят правилата на играта“, смята Кърби. "И един в друг те виждат полезно фолио. Те виждат полезен приятел. Но това е, което правят. Те основно се опитват да се използват един друг тук, за да предизвикат лидерството на САЩ и Запада – особено в Европа – но и другаде по света“.

В съвместно изявление, публикувано от външното министерство на Китай в сряда, Си и Путин заявиха, че партньорството им е във "фундаменталните интереси“ на двете страни, добавяйки, че "Русия се нуждае от проспериращ и стабилен Китай, а Китай се нуждае от силна и успешна Русия“.