Никоя страна, включително Русия, не може да забрани или да наложи вето на помощта за отбрана, предоставена от Съединените щати, както и от други страни, на Украйна.Това заяви в четвъртък по време на телефонен брифинг координаторът на Съвета за национална сигурност към Белия дом Джон Кърби, предаде кореспондент на Укринформ.

"Съединените щати ще продължат да предоставят отбранителна подкрепа на Украйна и ние ще го направим, както казах за оръжията, в пряка консултация с украинците. Никой няма право да налага вето на това, което САЩ предоставя на Украйна“, подчерта говорителят на Белия дом.

Според него Съединените щати искат да са сигурни, че Украйна има достатъчно от всичко, за да се защити от заплахите, които са надвиснали над нея и се променят с времето. В същото време, подчерта Кърби, Вашингтон не е заинтересован от ескалация на войната и превръщането й в конфронтация между САЩ и Русия, от което, според него, не са заинтересовани и самите украинци.

Говорителят на Белия дом също отхвърли като безсмислени твърденията на Путин, че Русия вече е във война със САЩ и НАТО. Според него в случая става дума за "нахлуването на Русия в Украйна, говорим за жестокостта на Руската федерация към украинския народ“.

Кърби също отбеляза, че САЩ преди това са заели позиция за избягване на ненужна ескалация. "И ние ще продължим да правим това, но никой няма право да налага вето на това, което предоставяме на Украйна, включително и Руската федерация“, подчерта представителят на американската администрация.

По време на посещението на украинския президент Володимир Зеленски във Вашингтон в сряда администрацията на САЩ обяви масивен пакет от помощ за отбраната на стойност почти 2 милиарда долара, който включва, наред с други неща, модерни системи за противовъздушна и противоракетна отбрана "Пейтриът“.