Белград официално е връчил на КФОР искане на правителството на Сърбия за връщане на сто до хиляда членове на сръбските сили за сигурност на територията на Северно съгласно Резолюция 1244, съобщава Радио и телевизия Сърбия (РТС).

Министърът на отбраната Милош Вучевич заяви, че е информирал президента на републиката и министър-председателя на правителството на Сърбия, че армията е подала искането на хартиен носител тази сутрин и че имейл, съдържащ искането с допълнителна документация, е бил изпратен на КФОР снощи .

"Ние формално-юридически, технически, започнахме процедурата в съответствие с Резолюция 1244, в съответствие с Военно-техническото споразумение от Куманово, за да изискваме и използваме това, което е определено от международни публичноправни актове, международно публично право, нещо, което никой не може да оспори на Сърбия в контекста на защитата на нашите национални и държавни интереси и със сигурност в името на защитата на нашия народ на територията на провинция Косово и Метохия“, отбеляза Вучевич в изявление на уебсайта на министерството.

В четвъртък вечерта правителството на Сърбия взе решение в съответствие с Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН да изпрати искане до КФОР за връщане на до хиляда сръбски сили за сигурност на територията на Косово и Метохия.

Президентът на Сърбия Александър Вучич каза в предаването "Четвъртък в 9", че решението е взето единодушно, като подчерта, че то ще доведе до намаляване на напрежението. Той обаче отбеляза, че КФОР вероятно няма да приеме искането на Сърбия.

Вучич каза още, че очаква мощен натиск по косовския въпрос и че е казал на международни представители, че членството на Косово в ООН е неприемливо за Сърбия и че могат да се обсъждат други въпроси.

Решението на правителството на Сърбия е взето на фона на последното напрежение в северната част на Косово, където вече седми ден има сръбски барикади в знак на протест срещу ареста на бившия полицай Деян Пантич и присъствието на специални части на косовската полиция в района над река Ибър.