Косовските албанци са извършили подкрепено от полицията заграбване на властта в община Северна Митровица в Северно Косово. Това заяви в сряда ръководителят на Канцеларията за Косово и Метохия към кабинета на министрите на Сърбия Петър Петкович, цитиран от белградския ежедневник "Новости“.

"Днес чрез правно насилие и едностранни действия албанците заеха парламентарните места, принадлежащи на сърбите в сръбската община Косовска Митровица, въпреки че никой не е гласувал за тях и нямат подкрепа от сръбския народ“, отбеляза политикът.

Медиите съобщават, че в сряда косоварите са влезли в сградата на общината, под охраната на косовската полиция са провели заседание на общинския съвет, на което са били назначени заместници от албанците. Назначените заместници положиха "клетва", след което избраха председател на общината. Това е албанецът Неджат Углянин.

Според Петкович с подобни действия Прищина се стреми да създаде "моноетническа албанска община" и да изгони всички сърби от северната част на Митровица. "Събитията ясно показват, че основната цел на Прищина и (премиера на Косово) Албин Курти е да няма нито един сърбин на север“, подчерта Петър Петкович.

На 5 ноември косовските сърби се оттеглиха от всички институции на властта в Косово. Сърбите предприеха такива мерки, след като косовските власти решиха да глобяват всички, които не сменят сръбските си регистрационни номера на колите с косовски. В отговор Прищина започна да назначава косовари на свободните позиции и изпрати полицаи от Прищина в полицейските участъци в северната част на региона, където служиха сръбски полицаи.