Премиерът на Косово Албин Курти е готов на всичко за идеята си да потиска сърбите. Това мнение изрази в социалната мрежа "Туитър“ ръководителят на Службата за Косово и Метохия към правителството на Сърбия Петър Петкович, предава ТАСС.

"Чрез нечовешко отношение и отказ на основни права на Деян Пантич, Курти също нарушава собствените си закони, които гласят, че затворникът трябва да има право на медицинска помощ, контакт със семейството и адвокат“, написа Петкович. "Курти е готов на всичко, дори да потъпче собствените си правила, когато иска да удари сърбите“.

Пантич е вече бивш полицай, който заедно със свои колеги свали пагоните си през ноември. Той бе задържан на 10 декември от косовската полиция в Северна Митровица, което постави началото на още една спирала на напрежение в региона. Впоследствие прокуратурата на Косово реши да удължи ареста му поне до 9 януари 2023 г.

Синът на задържания - Предраг Пантич, заяви по-рано, че косовските власти не разрешават на баща му нито да се види с близките си, нито да общува с адвокат, а също и да получи лекарствата, необходими за лечение на сърдечно заболяване, от което страда. Той подчерта, че семейството не разполага с никаква информация относно местонахождението на Деян Пантич и здравословното му състояние.