Европейският съюз е пряко отговорен за неизпълнението на Брюкселските споразумения от Прищина. Това заяви в неделя в ефира на телевизионния канал РТС Петър Петкович, ръководител на Службата за Косово и Метохия към сръбското правителство.

"Говорим за мирната и демократична съпротива на нашия народ в Косово и Метохия, който по този начин се стреми да защити брюкселските споразумения, преди всичко формирането на Общността на сръбските общини (ОСО – фактическа сръбска автономия в Косово). Европейският съюз, Брюксел са изцяло отговорни за изпълнението на всички споразумения, тъй като те гарантират изпълнението на споразуменията от Брюксел. ЕС е пряко отговорен за факта, че в момента нямаме Общност на сръбските общини", заяви Петкович.

В неделя в Косовска Митровица имаше масов протест на косовските сърби срещу едностранните действия на Прищина.

На 5 ноември политическите представители на сърбите в Косово се оттеглиха от всички институции на властта. Сърбите предприеха такива мерки, след като косовските власти решиха да глобяват всички, които не сменят сръбските си регистрационни номера с косовски. До 21 април 2023 г. глобите ще възлизат на 150 евро, след което косовската полиция ще започне да конфискува автомобили със сръбски номера.

В съответствие с брюкселските споразумения за нормализиране на отношенията между Белград и Прищина от 19 април 2013 г. в Косово трябва да бъде създадена Общността на сръбските общини, орган за самоуправление на сърбите, живеещи в страната. Президентът на Сърбия Александър Вучич многократно е заявявал, че страната му е изпълнила своята част от брюкселските споразумения, докато косоварите само са започнали да разработват хартата на ОСО и след това са спряли този процес.