"Агресията на НАТО срещу Сърбия без съгласието на Съвета за сигурност на ООН“ и признаването от страна на Запада на самопровъзгласилото се Косово са отворили кутията на Пандора и са създали прецедент. Това каза във вторник в програмната си реч в парламента кандидатът за премиер на Сърбия и настоящ министър-председател Ана Бърнабич, цитирана от РТС.

"Срещу Сърбия беше извършена агресия за първи път след Втората световна война на европейския континент, срещу суверенна страна, съосновател на ООН. В самия край на XX век, през 1999 г., Сърбия беше бомбардирана без решение на Съвета за сигурност на ООН.Тогава беше извършена жестока агресия, агресия в най-чистата й форма, при която беше въведен принципът на правото на по-силния в ущърб на международното право", заяви Бърнабич, припомняйки, че през 2008 г., признавайки Косово, Западните страни са нарушили Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН. "Това са нещата, които отвориха кутията на Пандора и създадоха прецеденти, които доведоха света до състоянието, в което е днес“.

"Искаме да станем членове на ЕС и ще работим за това. Но в същото време изискваме всички да проявяват уважение към нашата териториална цялост като международно призната държава, по същия начин, по който териториалната цялост на други международно признати държави днес е защитена. Ние настояваме да не се спазват избирателно принципите на международното право, да се спазват и прилагат всички резолюции на Съвета за сигурност на ООН“, подчерта премиерът на западната ни съседка.

Освен това Бърнабич заяви, че човечеството постепенно се хлъзга към Третата световна война, ядрените оръжия се споменават все по-сериозно.

"За съжаление светът постепенно се плъзга към Трета световна война от 24 февруари насам, с все по-чести и дрънкания на ядрени оръжия и все по-малко шансове за мир. Политически изглежда, че емоциите са победили разума. В бъдеще енергията и храната ще бъде най-търсена. В такъв свят Сърбия трябва да намери своето място и да продължи да се развива, това е основната задача на новото правителство“, заяви тя.

По-рано във вторник сръбският президент Александър Вучич заяви, че се страхува от ескалация на конфликта в Украйна и влошаване на ситуацията. По-рано държавният глава прогнозира, че Европа ще бъде изправена пред катаклизъм и прекъсване на електрозахранването заради световната енергийна криза. Президентът заяви, че борсовата цена на газа през следващата зима може да достигне 6000 долара за 1000 кубически метра. Президентът на Сърбия каза, че предстоящата зима в Европа "ще бъде студена", а следващата зима - "полярна".