Беларус защити обявеното от Русия разполагане на тактически ядрени оръжия като принос към собствената й сигурност. Министерството на външните работи в Минск поясни, че страната е обезпокоена от безпрецедентния натиск от страна на НАТО, държавите от Европейския съюз, САЩ и Великобритания, съобщава германският вестник Die Zeit.

"Беларус е принудена да предприеме контрамерки за укрепване на собствените си способности за сигурност и отбрана“, подчертаха от външнополитическото ведомство в Минск.

Страната не нарушава договора за неразпространение на ядрени оръжия, защото Русия запазва пълен контрол над тях, се казва още в разпространения текст. Беларус няма достъп до технологиите за производство на такива оръжия, а военното сътрудничество на ядрената сила Русия с Беларус се покрива от международното право. Предвижда се бойните глави да се държат в резерв. Освен това беларуските пилоти трябва да бъдат обучени, за да могат да управляват въоръжени с такива оръжия, допълват още от МВнР на Беларус.

НАТО отдавна практикува "съвместни ядрени мисии". Разполагането на оръжията в Беларус е и реакция на санкциите, наложени от Запада, които бяха съпроводени с разместване на военни от Алианса в непосредствена близост до границите на страната.