Военни от Беларус започнаха военни учения по границата с Черниговската област на Украйна. Командно-щабни учения със силите за териториална отбрана се провеждат в Рогачевския и Кормянския район на Гомелска област, уточниха от пресслужбата на Министерството на отбраната на Беларус в Telegram канала на ведомството.

По време на ученията ще бъдат отработени охраняването и отбраната на обекти, както и участие в осигуряването на мерките за военно положение с участието на доброволци от опълчението. Ще бъде оценена и готовността на длъжностни лица от военни части на териториалните войски за изпълнение на учебно-бойни задачи. Личният състав ще бъде обучен да изпълнява задълженията си при решаване на отбранителни задачи, уточняват от МО в Минск.

Същите учения се провеждат и във Вороновски район на Гродненска област, граничеща с Литва. За целта са организирани сборове на военнослужещи от териториални войски от областта. Целта на учението е усъвършенстване на уменията на офицерите от запаса в ръководенето на подчинени сили за отбрана.

Ученията със сили на териториалната отбрана в Гомелска и Гродненска област ще продължат до 4 април.