Беларус обвини Украйна в предполагаем опит за подготовка на терористични атаки на територията на страната по време на тържествените мероприятия на 9 май, предава РБК-Украйна.

Съобщава се, че група младежи са били задържани в Беларус за предполагаема подготовка на терористична атака. Твърди се, че си признават.

Посочва се също, че задържаните са обединени от познанството им с друг гражданин на Беларус, който в момента се намира в Киев. Твърди се, че е получена задача от Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна, а след това е намерен изпълнител в Беларус. Мрежата публикува специално замъглени снимки и имената на "актьорите": Валери - на 23 години, Виктория - на 29 години, Анна - на 24 години и Андрей - на 29 години. Посочва се, че санкциите по членовете от Наказателния кодекс, по които са им обвинени, са до смъртна присъеда.

Медиите пишат, че се предполага, че в Беларус са пристигнали колети с експлозиви, които са били маскирани като домакински уреди. Посочва се, че "би било достатъчно да се дерайлират няколко влака наведнъж или да се организира терористична атака сред хората по време на честването на 9 май“. Отбелязва се, че в подходящия момент колетите е трябвало да бъдат активирани, за да провокират жертви и да взривят ситуацията в Беларус.

Припомняме, че ГУР предупреди за вероятността от руски провокации на 9 май, включително срещу Беларус.

РБК-Украйна също съобщи, че на 9 май на украинско-беларуската граница са се появили нови билбордове с химна на Украйна.