Министерството на отбраната на Беларус съобщи за възможността да подготви площадки за комплексите "Топол". Това съобщиха от пресслужбата на Министерството на отбраната на републиката, цитирано от ТАСС.

Беларус поддържа в изправно състояние инфраструктурата на съоръженията, където преди това са били разположени мобилните комплекси "Топол“, при необходимост те ще бъдат своевременно подготвени за използване. 

"Персоналът извършва работа по благоустрояване на територията след зимния период, както и други мерки, насочени към поддържане на инфраструктурата в добро състояние", се посочва от ведомството. "При необходимост те могат своевременно да бъдат подготвени за използване".

На тези обекти, уточниха от ведомството, преди са били базирани подразделения на стратегическите ракетни войски. "Задачата е да се осигури преди всичко безопасността и поддържането в готовност за използване на инфраструктурата, останала като наследство от разположените тук стратегически войски", се допълва в съобщението.

По-рано президентът на Беларус Александър Лукашенко, говорейки за ядрените оръжия, подчерта , че почти всички обекти, на които е дежурил "Топол", са напълно запазени.

"Топол" е наземна стратегическа ракетна система, в която самоходните пускови установки с ракети могат да се движат по пътища с ниско ниво или извън пътя, а използването й се извършва от специално подготвени стартови позиции. Тя може да носи бойна глава с 550 kT заряд, като може да се модифицира, за да носи до 12 бойни глави, от които някои лъжливи.