Броят на хората, живеещи в бедност в Италия, се е повишил през 2023 г. до най-високото си ниво от около десетилетие въпреки икономическото възстановяване след облекчаването на ограниченията, свързани с COVID, пише Reuters.

Хората, живеещи в "абсолютна бедност" - които не са били в състояние да купуват основни стоки и услуги - са се увеличили до 5,75 милиона, или 9,8% от населението, съобщи националното статистическо бюро ISTAT. Това е незначително увеличение от 9,7% през 2022 г. и най-високото от началото на текущите серии от данни през 2014 г.

Италианската икономика се възстанови по-силно от рецесията, предизвикана от COVID през 2020-21 г., отколкото съседи като Германия и Франция, със съпътстващо увеличение на заетостта, но докладът на ISTAT показа, че възстановяването не е помогнало на най-бедните.

Процентът на хората в абсолютна бедност възлизаше на 9,1% през 2020 г. и 9,0% през 2021 г., в разгара на пандемията, когато въздействието на рецесията върху семействата беше частично компенсирано от многобройни мерки за подкрепа на правителството.

ISTAT определя абсолютната бедност като състояние на тези, които не могат да купуват стоки и услуги, необходими за "приемлив стандарт на живот“, който гарантира, че не са ограничени до периферията на обществото.

С изключение на спада през 2019 г., бедността нараства стабилно от 6,9% през 2014 г., когато започна серията от данни на ISTAT.

Миналата година дясното правителство на Джорджа Мелони започна постепенно премахване на субсидията за облекчаване на бедността от "доходите на гражданите“, въведена през 2019 г., пренебрегвайки предупрежденията на някои икономисти и Централната банка на Италия за въздействието върху бедните.

Схемата, която ISTAT посочва, че е помогнала на около един милион семейства да излязат от бедността през 2019 г., беше премахната изцяло от началото на тази година и заменена от ограничена субсидия, насочена главно към физически неспособните да работят.

Разпределени по региони, хората в абсолютна бедност миналата година са били 9,0% на север, 8,0% в центъра и 12,1% в исторически по-бедния юг.

Докато нивата на бедност през 2023 г. са се увеличили на север и в центъра в сравнение с предходната година, то е намаляло на юг, показват данните на ISTAT.