Базисната инфлация в еврозоната достигна абсолютен рекорд рекорд през март, давайки тежест на настояванията на служители на Европейската централна банка, които казват, че увеличенията на лихвените проценти все още не са приключили, съобщава Bloomberg.

Увеличението до 5,7% в основните ценови показания, което премахва променливите елементи като разходите за гориво и храна, дойде заедно с рекорден спад на общата инфлация до 6,9% от 8,5% през февруари.

Тъй като енергийният скок, последвал руската военна интервенция срещу Украйна, отпада от показанията за инфлация, служители на ЕЦБ все повече се фокусират върху основната мярка - отразявайки загрижеността относно фирмите, които повишават цените, и работниците, които искат по-високи заплати, за да компенсират загубената покупателна способност.

Различия в двата ценови показателя могат да се видят в най-големите икономики в региона, като основният ръст на цените едва се помръдва в Испания, въпреки че основната мярка почти наполовина до само 3,1%.

Изглежда, че паричните пазари се съсредоточиха върху спада на общата инфлация, намалявайки залаганията за повишаване на лихвените проценти. Инвеститорите оценяват пика от 3,61% до октомври в сравнение с 3,71% преди данните от петък. Двугодишната доходност на Германия беше с 2 базисни пункта по-висока при 2,73%, след като по-рано се повиши до 2,83%.

Миналия месец ЕЦБ повиши основния си лихвен процент до 3%, но не предложи насоки какво ще се случи след това, позовавайки се на финансовите сътресения. Оттогава обаче няколко политици настояха, че ще е необходимо по-строго затягане.