Сирийският президент Башар ал-Асад е в Саудитска Арабия, за да присъства на среща на върха на арабските държави, където ще се сблъска с лидери, които го отбягваха години наред, пише Reuters.

Избягван от повечето арабски държави след потушаването на протестите срещу неговото управление през 2011 г. и последвалата гражданска война, която уби 350 000 души, обратното приемане на неговото правителство в блока е сигнал, че изолацията на Асад приключва.

Асад е бил приет от заместник-губернатора на региона на Мека принц Бадр бин Султан и генералния секретар на Арабската лига Ахмед Абул Гейт, когато пристигна в Джеда, града домакин.

След това Асад, придружен от няколко други сирийски официални лица, е ескортиран до приемната на кралския терминал, където е имал кратък разговор с принц Бадр и Абул Гейт. 

 Очаква се Асад да говори на срещата на върха по-късно, заедно с други арабски лидери.

Преди срещата на върха Съединените щати потвърдиха, че се противопоставят на нормализирането на отношенията с Дамаск.

"Ние не вярваме, че Сирия трябва (да си позволи) повторно влизане в Арабската лига“, е заявил заместник-говорителят на Държавния департамент на САЩ Ведант Пател пред репортери във Вашингтон, добавяйки, че санкциите не трябва да бъдат отменени.

"Що се отнася до нормализирането, ние не подкрепяме нормализирането с режима на Асад и не подкрепяме нашите партньори да го правят.

Но Пател е добавила, че "имамат редица общи цели“, като например да върнат у дома Остин Тайс, бивш американски морски пехотинец и журналист, който е отвлечен в Сирия през 2012 г.

Двупартийна група от американски законодатели представи миналата седмица законопроект, който има за цел да забрани признаването на Асад от страна на Асад като президент на Сирия и да засили способността на Вашингтон да налага санкции.

Това бележи забележителен обрат в съдбата за сирийския лидер, който тогавашният президент на САЩ Доналд Тръмп определи като "животно“ заради използване на химически оръжия през 2018 г. – обвинение, което той последователно отричаше.

Завръщането на Асад в арабското лоно е част от по-широка тенденция в Близкия изток, където противниците предприемат стъпки за възстановяване на връзките, обтегнати от години с конфликти и съперничество.

Саудитска Арабия, Катар и други (страни) години наред подкрепяха бунтовниците срещу Асад. Но сирийската армия, подкрепена от Русия и Иран, си върна контрола над по-голямата част от страната преди години.

Въпреки че арабските страни изглежда са измъкнали Асад от студа, те все още настояват той да ограничи процъфтяващата търговия с наркотици в Сирия и да позволи на бежанците от войната да се върнат.