Правителството на Барбадос обмисля планове да направи богат консервативен депутат първият човек, който ще плати репарации за ключовата роля на неговите семейни предшественици в робовладелството, пише The Guardian.

The Observer разбира, че Ричард Дракс, депутат от Южен Дорсет, наскоро е пътувал до карибския остров за лична среща с министър-председателя на страната Миа Мотли. Докладът вече е пред кабинета на Мотли, който описва следващите стъпки, които включват правни действия в случай, че не бъде постигнато споразумение с Дракс.

Барбадос стана република преди година, след като отстрани кралица Елизабет II като държавен глава.

Семейство Дракс е пионер в плантационната система през XVII век и играе основна роля в развитието на захарните плантации и робството в Карибите и другите английски владения в Северна Америка.

Депутатът от Барбадос Тревър Прескод, председател на Националната работна група на Барбадос по репарациите, част от Комисията за репарации Карим, заяви, че ООН е обявила робството за престъпление срещу човечеството: "Ако проблемът не може да бъде решен, ще предприемем правни действия в международните съдилища . Делото срещу семейство Дракс ще бъде за стотици години робство, така че е вероятно щетите да надхвърлят стойността на земята“.

Страните от Карибската общност (Caricom) водят кампании за изплащане на репарации от бивши колониални сили и институции, които печелят от робството. Това е първият път, в който се откроява семейство.

Сред плановете, които се разглеждат, е Дракс Хол от XVII век да бъде превърната в афро-центричен музей и голяма част от плантацията да се използва за социални жилища за семейства с ниски доходи. Има и препоръка Ричард Дракс да плати за част от работата.

Дейвид Комисионг, посланик на Барбадос в Caricom и заместник-председател на работната група, каза, че се разглежда налагането на репарации освен на Дракс и на други семейства, чиито предци са се възползвали от робството, включително британското кралско семейство: "Сега това е въпрос, който е пред правителството на Барбадос . Разглежда се на най-високо ниво“.

"Днес Дракс е страхотно богат. Семейство Дракс е централното семейство в цялата история на поробването в Барбадос. Те са архитектите на основаното на робство производство на захар. Те носят дълбока историческа отговорност. Процесът току-що започна и вярваме, че ще успеем да преговаряме. Ако това не проработи, има други методи, включително съдебни спорове. Замесени са и други семейства, макар и не толкова изявени, колкото Дракс. Тази битка за репарации започна. Сега въпросът е в кабинета на Барбадос. Той е в движение. По него се работи."

64-годишният Дракс живее в имението на семейството в Чарбъроу Парк, Дорсет. Той и семейството му имат най-малко 150 милиона лири и притежават 23,5 квадратни мили в Дорсет и имение и тресавище в Йоркшир. Семейството също така притежава 125 имота в Дорсет лично или чрез семейни тръстове и ваканционна вила за 4,5 милиона паунда в близкия Сандбанкс.

Предшественикът на Дракс, сър Джеймс Дракс, е един от първите англичани, колонизирали Барбадос в началото на XVII век. Той притежава поне два кораба за роби, "Самуел“ и "Хоуп“.

Семейство Дракс притежавало и плантация в Ямайка, която продала през XIX век. Когато робството е премахнато в Британската империя през 1833 г., семейството получава огромна сума за 1836 г., като компенсация за освобождаването на 189 роби.

Прескод добави: "Семейство Дракс имаше кораби за роби. Те имаха агенти в африканския континент и отвличаха чернокожи африканци, за да работят в техните плантации тук, в Барбадос. Не се съмнявам, че това, което би ги мотивирало, е, че никога не са ни възприемали като равни на тях, че сме хора. Смятаха ни за движима вещ“.