Световноизвестният британски художник Банкси пусна за продажба 50 свои творби чрез уебсайта на благотворителната фондация Legasy Of War, като планира да дари приходите от тях в помощ на Украйна, предава Укринформ.

"Всички приходи ще отидат при нашите приятели в Украйна. Посетете banksy.legacyofwarfoundation.com“, написа Банкси в обръщение на сайта.

На уебсайта на фондацията се отбелязва, че всяка от 50-те творби на художника е подписана и номерирана и един купувач може да закупи само едно копие на цена от 5000 лири.

Всеки екземпляр е декориран в дървена рамка и е уникален, тъй като Банкси нанася драскотини върху всеки отпечатък поотделно - с помощта на нож за пица.

"Ако искате да закупите картина, моля, регистрирайте данните си по-долу. Регистрацията приключва в петък, 16 декември. Победителите ще бъдат избрани чрез компютър и ще им бъде изпратена информация как да завършат покупката си“.

Приходите от продажбата на тези произведения ще бъдат използвани за закупуване на линейки и помощни превозни средства, става ясно от съобщението.

"Те са необходими в Донбас, за да продължи евакуацията на хора с увреждания, инвалиди, възрастни хора и ранени цивилни. Ще изпратим генератори, газови нагреватели и захранвани със слънчева светлина лампи на общности, които преминават през тежката зима без електричество. И ние ще можем да продължим нашата подкрепа за приюти в Киев за жени и ЛГБТК общности“, уточнява изпълнителният директор на Legasy Of War Foundation Джайлс Дулей.

На 9 декември градският съвет на Ирпен награди британския уличен художник Банкси със званието почетен гражданин на Ирпен.