Инвестиционна банка от Уолстрийт предупреди днес, че замразяването на цените на енергията от страна на правителствата на Обединеното кралство и на Европа рискува да доведе до прекъсване на електрозахранването на континента, информира CityA.M.

Поддържането на изкуствено ниски сметки за енергия вероятно ще стимулира търсенето на енергия, което може да доведе до изчерпване на доставките, заяви Goldman Sachs в бележка до клиентите си.

"При обявените досега интервенционни политики, които дават приоритет на ограничаването на енергийните разходи пред ограничаването на търсенето, винаги съществува опасението, че подобни мерки в крайна сметка ще стимулират по-голямото потребление на енергия, като по този начин ще задълбочат газовия дефицит", заяви банката.

"Колкото повече намаления в потреблението на енергия наблюдаваме, особено през лятото, толкова по-малко вероятно е Европа да се сблъска с прекъсвания на електрозахранването или липса на отопление през зимата", добави Goldman Sachs.

Миналата седмица министър-председателят на Обединеното кралство Лиз Тръс обяви, че сметките за енергия ще бъдат фиксирани на 2500 паунда за две години, считано от октомври, което ще струва около 150 млрд. паунда.

"По-ниският таван на сметките за енергия, който ще бъде въведен в Обединеното кралство през тази зима и през следващите две години може също така да задържи потреблението на енергия на по-високи нива от тези, които бихме наблюдавали при по-висок таван", казва Goldman Sachs

Най-големите европейски икономики започнаха подобни пазарни интервенции, за да предотвратят исторически удар върху жизнения стандарт на домакинствата.

Въпреки че мерките ще компенсират ценовия шок, те вероятно ще отслабят стимулите за намаляване на енергийните разходи.

Енергийният пазар в Обединеното кралство и Европа се бори с недостиг на газ, след като Русия сви потоците в отговор на западните санкции като ответна мярка за нахлуването в Украйна.

Кремъл спря всички доставки по газопровода "Северен поток I" - основната артерия, по която се транспортира руски газ за Европа.

Москва заяви, че доставките няма да бъдат възобновени, докато не бъдат отменени западните санкции.

По-слабото от обичайното снабдяване доведе до рекордно високи цени на газа, което предизвика криза на разходите за живот във Великобритания и на целия континент, и принуди правителствата да се намесят.