Американските банки са взели общо 164.8 милиарда долара от банката на Федералния резерв (Фед) през последната седмица, пише Bloomberg, като отбелязва, че това е знак за ескалиращо напрежение във финансирането след фалита на Silicon Valley Bank.

Данните, публикувани от Фед, показват 152,85 милиарда долара заеми от сконтовия прозорец - традиционният предпазен механизъм за ликвидност за банките - през седмицата, приключила на 15 март, което е рекордно високо ниво спрямо 4,58 милиарда долара предходната седмица. Предишният рекорд за всички времена беше 111 милиарда долара, достигнати по време на финансовата криза от 2008 г.

Данните също така показват 11,9 милиарда долара заеми от новия спешен предпазен механизъм на Фед, известен като Програмата за срочно финансиране на банките, която стартира в неделя.

Взети заедно, кредитът, предоставен чрез двата предпазни механизма, показва банкова система, която все още е крехка и се бори с миграцията на депозитите след фалита на Silicon Valley Bank of California и Signature Bank of New York миналата седмица.

Други удължавания на кредити възлизат на 142,8 милиарда долара през седмицата, което отразява отпускането на заеми от Федералната корпорация за гарантиране на депозитите на мостови банки за SVB и Signature Bank.

Като цяло спешните заеми обърнаха около половината от свиването на баланса, което Федералният резерв постигна, откакто започна така нареченото количествено затягане - което позволи на портфолиото му от активи да се изчерпи - през юни миналата година. А балансите на резервите на централната банка скочиха с около 440 милиарда долара за седмица – което "основно обърна всички усилия на Фед за QT“, според Capital Economics.

"Това е почти в съответствие с това, което очаквахме“, казва Майкъл Гапен, ръководител на американската икономика за Bank of America Securities в Ню Йорк. Гапен посочва, че по-високите проценти на заеми с отстъпка в рамките на новото банково срочно финансиране може да отразяват по-широкия набор от обезпечения, които банките могат да заложат в прозореца.

В четвъртък следобед най-големите национални банки се споразумяха за план за депозиране на около 30 милиарда долара във First Republic Bank в опит, ръководен от правителството на САЩ, за стабилизиране на опустошения кредитор в Калифорния.

Министерството на финансите на САЩ и Федералната корпорация за гарантиране на депозитите се намесиха и упражниха необичайни правомощия през почивните дни, за да защитят всички вложители както на SVB, така и на Signature. Обикновено вложителите са застраховани само до 250 000 долара.

Федералният резерв също така предприе изключителната стъпка за разширяване на предпазната мрежа, като гарантира, че банките ще разполагат с достатъчно ликвидност, за да посрещнат всички нужди от депозити. BTFP позволява на банките да предлагат държавно обезпечение по номинална стойност в замяна на едногодишен заем. Правителствени служители заявиха тогава, че в банковата система има достатъчно обезпечение, за да покрие всички вложители.