Банката на Англия разкри дизайна на монетите с портрета на новия крал на Великобритания Чарлз III, както и други монети, включени в годишните комплекти. Това съобщи The Times в четвъртък.

Образът на краля ще бъде сечен върху монети с номинал от 2 лири и 5 лири, както и 50 пенса. "Всяка монета с портрета му е с най-високо качество, от метала, върху който е изсечена, до часовете работа, вложени в дизайна и обработката на завършеното произведение“, обясни Ан Джесоп, изпълнителен директор на Кралския монетен двор. Дизайнът на монетата от 5 лири е посветен на предстоящия 75-и рожден ден на краля през ноември. Освен това ще включва дъбови листа и цветя от делфиниум, символизиращи любовта на краля към природата.

Монетите от 2 лири са посветени на изключителния писател Джон Роналд Руел Толкин и стогодишнината на парния локомотив "Летящия шотландец“, който постави световния рекорд за скорост през 1934 г. Дизайнът на монетите от 50 пенса е свързан със 75-ата годишнина на Националната здравна служба (NHS) и с така нареченото "поколение Windrush“ – имигранти, поканени в страната след Втората световна война.

Монетите ще могат да бъдат закупени от 3 януари 2023 г. на уебсайта на Кралския монетен двор. Цените на новите артикули ще започват, както се очаква, от 50 лири.