Членовете на Европейския съюз Литва, Латвия и Естония са постигнали принципно да ограничат влизането на руски граждани, пътуващи от Русия и Беларус, съобщиха техните външни министри в сряда, цитирани от Reuters.

Трите балтийски държави очакват забраната за влизане да влезе в сила до средата на септември, след като получи официално одобрение от националните правителства, съобщи латвийският външен министър Едгарс Ринкевичс.

"През последните няколко седмици и месеци преминаването на границата от руски граждани, притежаващи шенгенски визи, драстично се увеличи. Това се превръща във въпрос на обществената сигурност, това е също въпрос от морален и политически характер“, заяви той на пресконференция в Литва.

Страните ще върнат всички руски граждани с визи за влизане в Шенгенската отворена гранична зона. Изключение ще се прави за хуманитарни и семейни причини, шофьори на камиони, дипломати.

Директните полети между Русия и ЕС бяха отменени, след като Русия нахлу в Украйна през февруари, оставяйки малко възможности за руснаците да пътуват в Съюза.

Схемата ще бъде първата по рода си в Европейския съюз. Естония има по-мека забрана от 18 август, забраняваща влизането само на руснаци, притежаващи шенгенски визи, издадени от естонските власти.

Финландия, която също граничи с Русия, не се присъединява към забраната поради правна несигурност относно това дали може да откаже достъп на руски граждани с шенгенски визи, издадени от други европейски държави, поясни финландският външен министър Пека Хаависто на брифинга.

"Можете ли всъщност да отмените всички принципи на Шенген? Това в момента все още не е ясно“, каза той.