Балтийските държави, Полша, Финландия и Норвегия се споразумяха да създадат "стена от дронове" за защита на външните си граници с помощта на безпилотни летателни апарати, е заявила министърът на вътрешните работи на Литва Агне Билотайте, предаде LRT.

Тя е направила тези коментари след среща в петък (24 май) в Латвия с колегите си от другите две балтийски държави, Полша, Финландия и Норвегия.

"Това е нещо напълно ново - стена от безпилотни самолети, простираща се от Норвегия до Полша - и целта е да се използват безпилотни самолети и други технологии за защита на нашите граници [...] срещу провокации от неприятелски държави и за предотвратяване на контрабандата", е заявила Билотайте пред BNS.

За да създадат такава "стена от дронове", държавите ще използват безпилотни летателни апарати за наблюдение на граничната си зона, както и антидронови системи," за да спрат използването на дронове от враждебни държави за контрабанда и провокации".

Според Билотайте Литва вече е направила планове за засилване на защитата на границата си с помощта на безпилотни летателни апарати. Държавната гранична служба на Литва наскоро създаде звено за безпилотни летателни апарати и е в процес на придобиване на допълнителни дронове и антидронови системи, е подчертала тя.