Представители от администрацията на американския президент Джо Байдън разговарят с Виетнам за оръжейна сделка, която може да подразни Китай, е научила агенция Reuters от свои източници.

Администрацията на Байдън води преговори с Виетнам за споразумение за най-големия трансфер на оръжия в историята между двете страни, които са противници в периода на Студената война, според двама души, запознати със сделката, която може да подразни Китай и да отблъсне Русия като доставчик на оръжия.

Пакетът, който би могъл да бъде изготвен през следващата година, би могъл да завърши наскоро укрепеното партньорство между Вашингтон и Ханой с продажбата на флотилия американски изтребители F-16, тъй като страната от Югоизточна Азия е изправена пред напрежението с Пекин в спорното Южнокитайско море, са съобщили източниците на британската агенция.

Сделката все още е в ранен етап, като точните условия предстои да бъдат уточнени, и може да не се осъществи. Но тя е основна тема на официалните виетнамско-американски разговори в Ханой, Ню Йорк и Вашингтон през последния месец.

Вашингтон обмисля да изготви специални условия за финансиране на скъпото оборудване, които биха могли да помогнат на финансово затруднения Ханой да се откаже от традиционната си зависимост от по-евтините оръжия, произведени в Русия, според един от източниците, който е отказал да бъде назован.

"Имаме много продуктивни и обещаващи отношения в областта на сигурността с виетнамците и виждаме интересни движения от тяхна страна по отношение на някои американски системи, по-специално всичко, което може да им помогне да наблюдават по-добре морската си област, може би транспортни самолети и някои други платформи", е съобщил американски служител.

"Част от това, върху което работим вътрешно като правителство на САЩ, е да проявим креативност по отношение на това как бихме могли да се опитаме да предоставим по-добри възможности за финансиране на Виетнам, за да им осигурим неща, които биха могли да им бъдат наистина полезни."

Евентуална голяма американско-виетнамска оръжейна сделка може да влоши положението на Китай, по-големия съсед на Виетнам, който е предпазлив към усилията на Запада да привлече вниманието на Пекин. Дългогодишният териториален спор между Виетнам и Китай се разгаря в Южнокитайско море и обяснява защо Виетнам се стреми да изгради морска отбрана.

Администрацията на Байдън заяви, че се опитва да балансира между геополитическата конкуренция с Китай, включително в Тихия океан, и отговорното управление на отношенията между двете суперсили.

По-рано този месец Виетнам повиши най-високия дипломатически статут на Вашингтон в Ханой, наред с Китай и Русия, когато президентът на САЩ Джо Байдън посети страната.

Дипломатическият обрат бележи рязък завой близо половин век след края на Виетнамската война.

След вдигането на оръжейното ембарго през 2016 г. американският износ на отбранителни продукти за Виетнам е ограничен до кораби за брегова охрана и учебни самолети, докато Русия доставя около 80% от арсенала на страната.

Виетнам изразходва около 2 млрд. долара (3.69 млрд. лева) годишно за внос на оръжия и Вашингтон е оптимист, че в дългосрочен план може да прехвърли част от този бюджет към оръжия от САЩ или техните съюзници и партньори, особено Южна Корея и Индия.

Цената на американското оръжие е основна пречка, както и обучението за работа с него, и е сред причините страната да е приела американско оръжие за по-малко от 400 млн. долара (738.11 млн. лева) през последното десетилетие.

"Виетнамските официални лица добре осъзнават, че трябва да разпределят богатството", е коментирал американският служител. "Ние трябва да сме водеща сила, за да помогнем на Виетнам да получи това, от което се нуждае."

Междувременно войната в Украйна усложни дългогодишните отношения на Ханой и Москва, като затрудни снабдяването с доставки и резервни части за оръжия руско производство. Въпреки това Виетнам също води активни преговори с Москва за нова сделка за доставка на оръжие, която може да доведе до санкции от страна на САЩ.