Президентът на САЩ Джо Байдън похвали американските сили, които според него "са помогнали на Израел да унищожи почти всички" безпилотни самолети и ракети, изстреляни от Иран в неделя (13 април). Байдън също така съобщава, че планира да свика лидерите на Г-7 в неделя, "за да координират единен дипломатически отговор на наглото нападение от страна на Иран", предаде ВВС.

В изявление Джо Байдън заявява, че САЩ са преместили самолети и военни кораби в региона преди безпрецедентната атака.

"Осъждам тези атаки по възможно най-категоричен начин", добавя той.

Израел съобщи, че Иран е изстрелял стотици безпилотни самолети и ракети срещу израелска територия, като по този начин за първи път е атакувал Израел директно от собствената си територия.

"Огромното мнозинство" е било прихванато, но е имало малък брой попадения, включително в база на Израелските отбранителни сили в Южен Израел. Най-малко един човек, за когото се съобщава, че е младо момиче, е бил ранен.

По-рано Иран предупреди, че Израел ще бъде "наказан" за удара по консулството му в Сирия на 1 април, при който загинаха седем ирански офицери, включително висш командир. Израел не е потвърдил или отрекъл дали е отговорен за това.

"Току-що разговарях с министър-председателя [Бенямин] Нетаняху, за да потвърдя отново железния ангажимент на Америка към сигурността на Израел", съобщава Байдън малко след като двамата са провели разговор.

"Казах му, че Израел демонстрира забележителна способност да се защитава и да побеждава дори безпрецедентни атаки", добавя той.

Байдън също така съобщава, че планира да свика лидерите на Г-7 в неделя, "за да координират единен дипломатически отговор на наглото нападение от страна на Иран".

Той предупреждава Иран "да не атакува никакви американски активи" и добавя, че макар Иран да не е направил това, Америка "остава бдителна към всички заплахи".

В събота президентът на САЩ Джо Байдън съкрати планираното посещение в родния си щат Делауеър, като се върна в Белия дом, за да бъде информиран от служители по националната сигурност часове преди нападението.

Говорителката на Съвета за национална сигурност на Белия дом Адриен Уотсън заяви, че  Байдън е "в постоянна комуникация с израелски официални лица, както и с други партньори и съюзници".

Междувременно републиканците в Камарата на представителите заявиха, че подготвят законопроект за предоставяне на по-голяма помощ на Израел и за налагане на санкции на Иран.