Президентът на САЩ Джо Байдън отново нарече китайския си колега Си Дзинпин диктатор броени минути след срещата им в сряда в кулоарите на срещата на върха на Азиатско-Тихоокеанското сътрудничество в американския град Сан Франциско, пише Politico.

На въпрос, още ли държи на думите си, че китайският лидер е диктатор, той отговори:

"Вижте, той е такъв. Той е диктатор в смисъла, че е човекът, който ръководи страни, която е комунистическа държава“, заяви американският президент след четиричасовия си разговор със Си.

Забележките могат да предизвикат възможна реакция от Китай. Последният път, когато Байдън нарече Си диктатор, на събитие за набиране на средства през юни в Северна Калифорния, китайски служители нарекоха забележките абсурдни и провокация.

Само няколко минути по-рано в сряда Байдън обяви споразумения за редица мерки за изграждане на доверие - по-специално възобновяване на комуникациите на високо ниво между военните. "Отворена, ясна, директна комуникация“, каза той, която ще помогне да се избегнат "жизненоважни грешни изчисления от двете страни“, които могат да доведат до инциденти.

Байдън също така разкри, че той и Си са се съгласили на стъпки, които биха могли да помогнат за ограничаване на потока от китайски химикали, използвани в производството на фентанил в САЩ, и че двете страни допълнително ще обсъдят въздействието на изкуствения интелект, включително рисковете и проблемите с безопасността, свързани с възникващите технологии.

"Нашите срещи винаги са били откровени и прями. Не винаги сме се съгласявали, но те винаги са били ясни“, заяви Байдън. "И днес, изграден върху няколко месеца основа, която положихме през последните няколко месеца дипломация на високо ниво между нашите екипи“.

Но откровената оценка на Байдън за китайския лидер се оказа по-близко отражение на все по-мразовитите отношения между двете сили. Той също така се върна към по-широка тема от президентството на Байдън: че глобалната сцена е битка за оцеляване между демокрацията и автокрацията, със залози, които не могат да бъдат по-високи, пише Politico.