Президентът Джо Байдън ще "изпрати съобщение“ до своя руски колега Владимир Путин, когато говори във Варшава във вторник, като същевременно ще приветства безпрецедентните усилия на НАТО да помогне на Украйна, предава AFP.

Байдън трябва да произнесе речта в Полша – ключов съюзник на САЩ – в същия ден, когато Путин трябва да произнесе собствената си реч в Москва, три дни преди първата годишнина от началото на руската военна интервенция в Украйна.

Байдън ще кацне във Варшава във вторник и ще се срещне с полския президент Анджей Дуда. В сряда той се среща с лидерите на Букурещката деветка, група от членове на НАТО в Източна Европа, включително президентът Румен Радев.

Освен това Белият дом анонсира, че той ще разговаря по телефона следващата седмица с лидерите на Великобритания, Франция и Италия. Германският канцлер Олаф Шолц трябва да посети Вашингтон на 3 март.

Но основното публично събитие на Байдън ще бъде речта, произнесена във вторник от Кралския замък във Варшава за това "как Съединените щати обединиха света в подкрепа на народа на Украйна, докато той защитава своята свобода и демокрация“, заяви в петък говорителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби .

Президентът Байдън ще даде да се разбере, че Съединените щати ще продължат да подкрепят Украйна... толкова дълго, колкото е необходимо. "… И подозирам, че ще го чуете да изпраща съобщения и на г-н Путин, както и на руския народ“, отбеляза той.

Кърби разкри още, че Байдън не планира да се среща с украинския президент Володимир Зеленски по време на обиколката.