Президентът на САЩ Джо Байдън се срещна с държавния глава на Молдова Мая Санду във Варшава във вторник, предава CNN.

Това идва няколко дни, след като държавният секретар Антъни Блинкен заяви, че САЩ са "дълбоко загрижени“ за усилията на Русия да дестабилизира правителството на Молдова. Санду също обяви миналата седмица, че Кремъл планира преврат в Молдова.

По време на срещата Байдън изтъкна текущата помощ от САЩ, за да "помогне на Молдова да укрепи своята политическа и икономическа устойчивост, включително нейната програма за демократични реформи и енергийна сигурност, и да се справи с последиците от войната на Русия срещу Украйна“, се казва в съобщение на Белия дом.

CNN припомня, че Молдова е разположена между Украйна и Румъния и бе част от Съветския съюз от края на Втората световна война. Когато той се разпадна през 1991 г., се появиха шепа зони на "замразени конфликти“ в Източна Европа, включително земя по границата на Молдова с Украйна, известна като Приднестровието.

Територията се обявява за съветска република през 1990 г., противопоставяйки се на всеки опит на Молдова да стане независима държава или да се слее с Румъния. Когато Молдова стана независима на следващата година, Русия бързо се включи като т. нар. "мироопазваща сила“ в Приднестровието, изпращайки войски, за да подкрепят промосковските сепаратисти там.

В контекста на днешната война, подкрепяният от Русия анклав в югозападния край на страната сега може да представлява потенциална цел за всяко руско нападение на запад от източния регион на Донбас в Украйна.