Държавният глава на САЩ Джо Байдън ще се срещне във Варшава с лидерите на страните-членки на НАТО от Централна и Източна Европа от т.нар. Букурещка деветка, предава AFP.

Байдън "ще се срещне с лидерите на Букурещката деветка (B9), група от съюзници на НАТО на нашия Източен фланг, в присъствието на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, за да потвърди непоколебимата подкрепа на САЩ за сигурността на Алианса“, подчертаха от Белия дом в изявление.

Демонстрацията на подкрепа, планирана да се проведе в Президентския дворец във Варшава, има за цел да поднови гаранциите за деветте държави (България, Чешката република, Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия и Унгария), които някога бяха част от бившия съветски блок, а сега са на предните линии по Източния фланг на НАТО, припомня агенцията.

Срещата идва ден след ожесточена реч на руския президент Владимир Путин пред Федералното събрание, в рамките на която обеща "методично“ да продължи офанзивата в Украйна, започнала преди почти година, и обяви, че Москва преустановява участието си в Договора за стратегически настъпателни оръжия (New START).

Западът иска "да ни довърши веднъж завинаги“, увери Путин, обвинявайки Вашингтон и неговите европейски съюзници, че носят "отговорност за подхранването на украинския конфликт и неговите жертви“.

Байдън отговори в реч, произнесена във вторник във Варшава, в която заяви, че "Западът не планира да атакува Русия, както каза Путин“. "Милионите руски граждани, които просто искат да живеят в мир със своите съседи, не са врагове“, добави той.

Но американският президент бе категоричен, че подкрепата на САЩ за Украйна "няма да отслабне".

"Украйна никога няма да бъде победа за Русия, никога“, подчерта Байдън, споменавайки в тази връзка "желязната воля на Америка“.

"НАТО няма да бъде разделено и ние няма да се откажем“, увери още Байдън.

След срещата с лидерите на Букурещката деветка американският президент се очаква да отпътува обратно за Вашингтон.