Президентът на САЩ Джо Байдън реагира рязко на провала на гласуването в Сената за помощта за Украйна. Той обвини за това републиканците, предава РБК-Украйна, позовавайки се на публикация на американския лидер в социалната мрежа X.

Американският президент определи гласуването в Сената "политически шантаж". Байдън обвини републиканците, че играят политически игри.

"Републиканците в Конгреса заплашват да прекратят подкрепата си за Украйна, ако не успеят да прокарат дивата си едностранна гранична политика. Това е политическо изнудване, ясно и просто. Залозите са твърде високи и последствията са твърде значителни за политическата игра“, написа Байдън.

Украинският посланик в САЩ Оксана Маркарова обясни, че решението на Сената не е гласуване срещу Украйна. Според нея сенаторите са уверили украинската страна, че вътрешнополитическите събития в Конгреса на САЩ няма да повлияят на продължаващата подкрепа за Киев, която ще продължи благодарение на двупартийната подкрепа.

Посланикът обясни, че неуспешното гласуване в Сената на законопроекта за пакета международна помощ не изключва възможността законопроектът да бъде повторно подложен на гласуване в близко бъдеще.

"Затова ние продължаваме да работим активно с нашите колеги и въз основа на много продуктивни срещи тези дни се надяваме, че още преди Коледа Конгресът ще подкрепи договорен пакет, който ще включва отбранителна, бюджетна, хуманитарна и енергийна помощ за Украйна за 2024 г. ", добави Маркарова.

Припомняме, че вчера, 6 декември, президентът на САЩ Джо Байдън се обърна към Конгреса. Той призова за одобрение на искане, което включва над 60 милиарда долара помощ за Украйна.

Републиканците в горната камара на Конгреса на САЩ отказват да подкрепят инициативата. Те настояват Белият дом да направи по-радикални предложения за охрана на границата на САЩ с Мексико.

Както се очакваше, законопроектът не премина процедурното гласуване в Сената на САЩ.