Президентът на САЩ Джо Байдън обяви в сряда план за продажба на 15 милиона барела суров петрол от стратегическия резерв на страната и за започване на презареждане на резерва, съобщава Reuters, като посочва, че това е поредната мярка на администрацията в опитите й да намали високите цени на бензина преди междинните избори на 8 ноември.

Този ход дойде две седмици, след като водената от Саудитска Арабия организация ОПЕК+ разгневи Байдън, като застана на страната на Русия и се съгласи на съкращаване на производството, което поражда опасения за нов скок в цените на помпите в САЩ, припомня агенцията.

"С днешното ми съобщение ще продължим да стабилизираме пазарите и да намаляваме цените в момент, когато действията на други страни причиняват такава нестабилност“, заяви държавният глава на събитие в Белия дом.

Байдън посочи като причина за високите цени на горивата нахлуването на Русия в Украйна за по-високите цени, като същевременно отбеляза, че цените са паднали с 30% от пика си по-рано тази година.

Но цените "не падат достатъчно бързо“, каза той.

"Семействата страдат“, а цените на бензина притискат бюджетите им, добави американският лидер.

Байдън, изправен пред критики от републиканците, които го обвиняват, че използва резерва по политически причини, а не защото има извънредна ситуация, също каза, че ще попълни стратегическия резерв през следващите години.