Администрацията на САЩ ще продължи да настоява за по-строг контрол върху оръжията и забрана на продажбата на стрелкови оръжия в страната. Това се посочва в разпространено от Белия дом писмено изявление на президента на САЩ Джо Байдън във връзка със стрелбата в нощен клуб в щата Колорадо.

"Трябва да се борим с епидемията от насилие с оръжия във всичките му форми. Тази година подписах най-значимия закон от близо три десетилетия, насочен към гарантиране на безопасността на движението на оръжия, и също така предприех други критични мерки. Но ние трябва направи повече. Трябва да забраним стрелковите оръжия, за да ги премахнем от улиците на Америка", каза държавният глава. "Днес (първата дама) Джил (Байдън) и аз се молим за семействата на петимата души, които бяха убити снощи в Колорадо Спрингс и за тези, които пострадаха в резултат на тази безсмислена атака“.

"Не можем и не трябва да толерираме омразата“, добави той.

Въоръжен мъж откри стрелба в нощен клуб на ЛГБТ+ общността в Колорадо Спринг, в резултат на което загинаха петима души, а 18 други са ранени, предава Reuters, като се позовава на местната полиция. Малко след инцидента част от посетителите в заведението са успели да неутрализират нападателя.

Полицията идентифицира заподозрения като Андерсън Лий Олдрич, 22-годишен мъж, задържан минути след стрелбата.

Ръководството на Club Q, нощен клуб за хомосексуалисти, определи събитията от събота вечер (местно време) като "нападение от омраза“ в изявление на страницата си във "Фейсбук“. Властите казаха, че разследват дали нападението е било мотивирано от омраза.

Две огнестрелни оръжия са открити на мястото, поясни директорът на полицията в Колорадо Спрингс Адриан Васкес на пресконференция в неделя сутринта (местно време).