Президентът на САЩ Джо Байдън планира да представи своя проект за разходи по държавния бюджет на 9 март, съобщава Reuters, позовавайки се на източници, запознати с подготовката на документа.

"Президентът Джо Байдън ще представи своите предложения за изразходване на бюджета на правителството на САЩ на 9 март“, се казва в текста на агенцията.

Републиканецът Кевин Маккарти, председател на Камарата на представителите на САЩ, трябва да се срещне с Байдън в сряда, за да обсъдят повишаването на тавана на дълга на страната. По-рано Белият дом многократно подчерта, че Байдън не възнамерява да преговаря със законодателите по този въпрос и да прави отстъпки на републиканците. Администрацията призова Конгреса да повиши тавана на националния дълг без каквито и да било условия.

Министерството на финансите на САЩ вече започна да предприема спешни мерки за избягване на фалит във връзка с постигането на законовия таван на дълга от 31,4 трилиона долара. Ограничението, въведено за първи път от Конгреса през 1917 г., не позволява на Министерството на финансите да издава нови държавни облигации за финансиране на държавни дейности след изтичане на определено ниво на публичен дълг или определена дата. Превишаването на лимита означава, че способността на федералното правителство да извършва много редовни бюджетни плащания, включително на различни социални разходи, е под заплаха. Освен това способността на държавата да плаща дългове и лихви по вече поети задължения може да бъде сериозно подкопана.

Републиканската партия, която сега контролира Камарата на представителите на Конгреса на САЩ, традиционно е скептична относно повишаването на лимита на държавния дълг и е за съкращаване на държавните разходи.