Президентът на САЩ Джо Байдън поздрави републиканците за спечелването на мнозинство в Камарата на представителите на Конгреса след междинните избори в страната и обяви готовността си да сътрудничи с тях, става ясно от официално изявление на Белия дом, цитирано от американските медии.

"Поздравявам лидера [републиканците в долната камара Кевин] Маккарти за спечелването на мнозинството“, подчертава президентът в писмено изявление. Байдън уверява, че е "готов да работи с републиканците от Камарата на представителите за постигане на резултати в полза" на обикновените американци.

Според Байдън междинните избори "показаха силата и устойчивостта на американската демокрация". "Имаше [демонстрирано] силно отхвърляне на политическото насилие, сплашването и на онези, които отричат ​​[резултатите от] изборите. Беше категорично заявено, че волята на народа надделява в Америка“, добави държавният глава на САЩ. По думите му на изборите американците ясно са показали, че виждат необходимостта от намаляване на поскъпването в страната, защита на правото на избор и запазване на демокрацията. "Както казах миналата седмица, бъдещето е твърде обещаващо, за да се включим в политическа война.  [Американците] искат да се съсредоточим върху въпроси, които имат значение за тях, и да направим живота им по-добър. И аз ще работя с всеки – републиканец или демократ – който иска да работи с мен, за да постигам резултати за тях“, завършва президентът.

На свой ред Маккарти, коментирайки резултатите от изборите, отбеляза в "Туитър“, че "американците са готови за нов курс, а републиканците са готови да го приложат“.

Междинните избори в САЩ се проведоха на 8 ноември. Републиканците показаха умерени резултати, въпреки че повечето медии и проучвания на общественото мнение предричаха  убедителната им победа.

Преброяването на гласовете продължава, но според прогнозата на водещите американски медии Републиканската партия на САЩ получава мнозинство в Камарата на представителите. Според CNN републиканците вече са си осигурили 218 от 435 места в долната камара, а демократите - 208. Контролът върху Сената, според прогнозите, остава за демократите.