Президентът на САЩ Джо Байдън подписа приетия по-рано от Конгреса закон за защита на еднополовите бракове на федерално ниво, предава CNN.

Байдън подписа Закона за зачитане на брака пред хиляди поканени гости на Южната морава на събитие, което Белият дом подчерта, че отразява важността на момента.

"Бракът е просто предложение. Кого обичаш? И ще бъдеш ли верен на този човек, когото обичаш?“ — попита президентът от Южната поляна. "Не е по-сложно от това.“

Според думите на Байдън, законът, който се кани да подпише, признава, че "всеки трябва да има правото сам да отговаря на тези въпроси без намеса на правителството“ и гарантира федералните "защити, които идват с брака“.

"През по-голямата част от историята на нашата нация ние отказахме тези защити на междурасовите и еднополовите двойки“, отбеляза американският лидер. "Не успя да ги третира с еднакво достойнство и уважение. И сега този закон изисква междурасови бракове и еднополовите бракове да бъдат признати за законни във всеки щат в страната“.

Както отбелязва CNN, тези думи – за които Байдън настоя през следващите години, че са били "непланирани“ – белязаха зашеметяваща лична еволюция за дългогодишния политик, който някога като сенатор гласува да блокира федералното признаване на еднополовите бракове и преди това настояше, че бракът трябва да се сключва само между мъж и жена.

Инициативата, приета преди това от двете камари на Конгреса, предвижда федерално признаване на еднополовите бракове и също така изисква всички щати да признават такива законни бракове, дори ако самият щат не разрешава еднополовите бракове.

В същото време законът не изисква всички щати да разрешават еднополовите бракове на тяхна територия и не пречи на щатските власти да налагат ограничения в тази област.

Новият закон беше иницииран от депутати на фона на опасения, че Върховният съд на САЩ може да отмени решението си от 2015 г., гарантиращо правото на еднополови бракове в страната, точно както преди това отмени друго решение от 1973 г. относно правото на аборт.

В случай, че Върховният съд отмени решението, това би означавало, че вече няма гаранции за признаване на еднополовите бракове на федерално ниво и съответните норми ще трябва да бъдат разработени на ниво отделни американски щати.