Президентът на САЩ Джо Байдън подписа огромния разходен пакет от 1,7 трилиона долара за финансиране на правителството до следващата есен, приключвайки година на няколко двупартийни законодателни постижения за президента, пише The Hill.

Президентът подписа пакета в Сейнт Кроа, където прекарва новогодишните празници със семейството си. Белият дом е получил законопроекта от Конгреса късно следобед в сряда, според Белия дом, законопроектът е бил донесен на Вирджинските острови на САЩ в четвъртък.

Камарата на представителите прие мярката на 23 декември, един ден след като Сенатът я одобри с голямо двупартийно мнозинство, 68-29. Камарата го прие до голяма степен по партийна линия с гласуване 225-201-1.

Миналата седмица Байдън подписа временна мярка, приета от Конгреса, за да остави правителството отворено след по-ранния краен срок на 23 декември. Краткосрочният законопроект, който премести крайния срок до 30 декември, имаше за цел да даде време на омнибуса от повече от 4000 страници да стигне до бюрото на Байдън за неговия подпис.

Масивният пакет включва 45 милиарда долара военна и икономическа помощ за Украйна и 38 милиарда долара за спешна помощ при бедствия. Той също така включва реформи в Закона за преброяването на изборите в отговор на атаката срещу Капитолия на САЩ от 6 януари 2021 г., като пояснява, че вицепрезидентът няма правомощието едностранно да отменя резултатите от президентски избори.

Байдън приветства тези разпоредби и други в изявление след приемането миналата седмица. Той отбеляза, че пакетът включва също финансиране за изследвания на рака, за наемане на повече полицаи и за Закона за насилието срещу жени. Освен това той рекламира финансирането на PACT Act, който подписа през август, за да разшири ползите за здравето на ветерани, изложени на токсични вещества.

Законопроектът за разходите е една от няколкото големи двупартийни законодателни победи през първите две години на власт на Байдън. Други включват закона за инфраструктурата на стойност 1 трилион долара, двупартийния закон за оръжията и Закона CHIPS за науката.