Президентът на САЩ Джо Байдън ще отправи послание към Кремъл за единството на Запада в лицето на руската заплаха по повод първата годишнина от началото на войната в Украйна от Полша, информира Associated Press.

Това ще се случи, след като по-рано самият президент на Русия Владимир Путин изнесе голяма реч преди навършващата се на 24 февруари годишнина пред Федералното събрание.

След като направи необявено посещение в Киев, Байдън се отправи към Варшава в понеделник с мисия да втвърди единството на Запада, докато Украйна и Русия се подготвят да започнат пролетни офанзиви, отбелязва американската агенция. Конфликтът – най-значимата война в Европа след Втората световна война – вече доведе до смъртта на десетки хиляди, опустоши инфраструктурната система на Украйна и нанесе щети на световната икономика.

"Смятам, че е изключително важно да няма съмнение, каквото и да било, относно подкрепата на САЩ за Украйна във войната“, заяви Байдън до украинския президент Володимир Зеленски в Киев, преди да замине за Полша. "Украинският народ се активизира по начин, който малко хора са правили в миналото.“

Байдън трябва да се срещне с полския президент Анджей Дуда и да произнесе обръщение от градините на Кралския замък във Варшава във вторник, където се очаква да подчертае ангажимента на централноевропейската държава и други съюзници към Украйна през последната година. В сряда той ще се консултира с Дуда и други лидери на Букурещката деветка, включително президентът Румен Радев.

Съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан разкри, че Байдън ще подчертае в обръщението си, че Путин погрешно е предположил, "че Украйна ще се уплаши и че Западът ще бъде разделен“, когато е започнал военната интервенция.

Белият дом също така подчерта, че няма ясен край на войната в близко бъдеще и ситуацията на място става все по-сложна.

В неделя администрацията разкри, че разполага с нови разузнавателни данни, които предполагат, че Китай, който досега остава встрани от конфликта, сега обмисля изпращането на смъртоносна помощ на Москва. Държавният секретар Антъни Блинкен предупреди, че това може да се превърне в "сериозен проблем“.

Байдън и Зеленски обсъдиха способностите, от които Украйна се нуждае, "за да може да успее на бойното поле“ през следващите месеци, отбеляза още Съливан. Зеленски настоява САЩ и европейските съюзници да осигурят бойни самолети и ракетни системи с голям обсег, известни като ATACMS, които Байдън е отказвал да предостави досега. Съливан не коментира дали е имало движение по въпроса по време на разговора на лидерите.

Белият дом се надява, че посещението на президента в Киев и Варшава ще помогне за укрепване на американската и световната решителност.

Байдън отхвърли идеята за отслабване на американската подкрепа по време на посещението си в Киев.

"При цялото несъгласие, което имаме в нашия Конгрес по някои въпроси, има значително съгласие относно подкрепата за Украйна“, посочи той. "Не става въпрос само за свободата в Украйна. … Става въпрос за свободата на демокрацията като цяло.“

Преди пътуването Белият дом обърна внимание на усилията на Полша да помогне на Украйна. Повече от 1,5 милиона украински бежанци са се заселили в Полша от началото на войната, а милиони други са преминали през Полша на път за други страни. Полша също е предоставила на Украйна 3,8 милиарда долара военна и хуманитарна помощ, според Белия дом.

Администрацията на Байдън обяви миналото лято, че установява постоянен американски гарнизон в Полша, създавайки трайна американска опора на източния фланг на НАТО.

САЩ са отделили около 113 милиарда долара помощ за Украйна от миналата година, докато европейските съюзници са ангажирали десетки милиарди долари повече и са приветствали милиони украински бежанци, които избягаха от конфликта.

"Изградихме коалиция от Атлантическия до Тихия океан“, заяви Байдън. "Целта на Русия беше да заличи Украйна от картата. Завоевателната война на Путин се проваля“.

За втори път за по-малко от година Байдън ще използва Варшава като фон, за да произнесе голямо обръщение за руската инвазия. Миналия март той също отправи послание към съюзниците и Путин от Кралския замък само седмици след началото на войната.

Дуда заяви, че присъствието на Байдън на полска земя с наближаването на годишнината от войната изпраща важен сигнал за ангажимента на САЩ към европейската сигурност.

"Във Варшава президентът ще произнесе много важно обръщение – такова, което голяма част от света, ако не и целият свят, очаква“, отбеляза полският държавен глава.