Президентът на САЩ Джо Байдън изрази скептицизъм относно мирния план между Русия и Украйна, който Китай предлага, съобщава Politico. "Не видях нищо в плана, което да показва, че има нещо, което би било от полза за някой друг освен за Русия, ако китайският план бъде следван“, подчерта държавният глава.

Журналистът Дейвид Мюир отбеляза, че руският президент Владимир Путин е отговорил положително на китайското предложение.

"Путин го аплодира, така че как може да е добро? Не се шегувам. Аз съм напълно сериозен.“, подчерта Байдън и добави: "Идеята, че Китай ще преговаря за изхода от война, която е напълно несправедлива война за Украйна, просто не е рационална.“

Въпреки скептицизма на Америка към предложението, украинският президент Володимир Зеленски предпазливо приветства усилията на Пекин и съобщи, че би искал да се срещне с китайския президент Си Дзинпин, за да обсъдят предложенията на Китай. "Доколкото знам, Китай уважава историческата цялост“, изтъкна той.

Говорейки с Мюир, Байдън също така даде да се разбере, че САЩ биха били изключително недоволни, ако Китай предложи военна помощ на Русия във войната й срещу Украйна.

"Ще отговорим“, подчерта президентът на САЩ. Той също така отбеляза, че стотици американски компании са напуснали Русия след нахлуването й в Украйна "без никакво правителствено подтикване“ и че Китай може да се изправи пред същите последствия.