Съединените щати обявиха в сряда, че ще доставят на Украйна 31 модернизирани танка M1 Abrams в рамките на няколко месеца, съобщава Reuters.

Президентът Джо Байдън обяви решението в рамките на изказване в Белия дом, като отбеляза, че машините са необходими, за да помогнат на украинците "да подобрят способността си да маневрират на открит терен“.

Байдън благодари на Германия за решението й да достави на Украйна танкове Leopard 2. "Германия наистина се засили“, изтъкна държавният глава.

"Очакванията от страна на Русия са, че ще се разделим“, посочи Байдън за САЩ и европейските съюзници. "Но ние сме напълно, напълно и напълно обединени.“

Съединените щати първоначално отхвърляха идеята за изпращане на трудни за поддръжка танкове Abrams, но трябваше да променят курса, за да убедят Германия да изпрати своите по-лесно използвани танкове Leopard 2 в Украйна, припомня Reuters. И все пак Abrams – сред най-мощните танкове на САЩ – няма да пристигне в Украйна скоро, пояснява агенцията.

Високопоставени представители на администрацията, които информираха репортерите за решението, заявиха, че ще отнеме месеци, а не седмици, за да бъдат доставени машините и описаха хода от гледна точка на осигуряването на дългосрочна отбрана на Украйна.

Членове на украинската армия ще бъдат обучени да използват Abrams на място, което все още не е определено. Въпреки че е изключително модерно и скъпо оръжие, Abrams е труден за поддръжка и осигурява логистично предизвикателство за снабдяване, тъй като работи с реактивно гориво.

Общата цена на един танк Abrams може да варира и може да бъде над 10 милиона долара, когато включва обучение и поддръжка.

Решенията на Вашингтон и Берлин идват, докато западните съюзници помагат на Украйна да се подготви за евентуално пролетно контранастъпление, за да се опита да изтласка Русия от завзетата от нея територия.

"Няма нападателна заплаха за Русия“, подчерта Байдън.

Висши служители на администрацията поясниха, че Байдън е разговарял с германския канцлер Олаф Шолц многократно този месец относно помощта за Украйна. Той разговаря отново в сряда с Шолц, както и с британския премиер Риши Сунак и френския президент Еманюел Макрон, и двамата са близки съюзници в подпомагането на Украйна.

"Днешното съобщение наистина беше продукт на добри дипломатически разговори като част от нашите редовни и продължаващи тесни консултации със съюзници и партньори относно помощта за сигурността на Украйна“, отбеляза събеседникът на агенцията.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков по-рано предупреди, че всякакви доставки на Abrams ще бъдат загуба на пари, тъй като те "горят" като другите танкове.

"Сигурен съм, че много експерти разбират абсурдността на тази идея. Планът е катастрофален от гледна точка на технологиите“, заяви той. "Но преди всичко надценява потенциала, който ще добави към украинската армия. Тези танкове горят точно като всички останали", посочи Песков пред репортери.

Източник, запознат с въпроса, разкри пред Reuters във вторник, че решението на САЩ за Abrams е било част от разговори с германците относно тяхното нежелание да предоставят танкове и да демонстрират, че ангажиментът на САЩ е значителен.

"Съединените щати бяха готови да поемат значителен ангажимент, за да им помогнат да направят своя“, разяснява източникът. "Танковете са важна способност и ако за това е трябвало лидерството на САЩ, тогава ние сме готови да го направим“.

Съединените щати ще предоставят танковете чрез фонд, известен като Инициативата за подпомагане на сигурността на Украйна, който позволява на администрацията на Байдън да купува оръжия от индустрията, вместо да ги взема от съществуващите оръжейни запаси в САЩ. Купуването им е по-бавен процес, посочва Reuters.