Държавният глава на САЩ Джо Байдън официално обяви кандидатурата си за втори мандат на поста, поставяйки началото на битката за убеждаване на американците, че заслужава да остане още четири години в Белия дом и че възрастта му няма да попречи на способността му да управлява, предава телевизионният канал CNN.

Във видео, разпространено в ранните часове на деня (местно време), Байдън очертава надреварата през следващата година като борба срещу републиканския екстремизъм. Той подчерта, че се нуждае от повече време, за да изпълни докрай обещанието си да възстанови характера на нацията.

"Когато се кандидатирах за президент преди четири години, казах, че сме в битка за душата на Америка. И все още сме“, заяви той във видеото, което започна с изображения на активисти, протестиращи пред Върховния съд на САЩ.

"Въпросът, пред който сме изправени, е дали през следващите години ще имаме повече или по-малко свобода. Повече или по-малко права. Знам какъв искам да бъде отговорът и мисля, че и вие го знаете. Това не е време за самодоволство. Ето защо се кандидатирам за преизбиране“, обявява Байдън във видеото.

Официалното включване на Байдън в надпреварата за президентския пост слага край на всички останали съмнения относно намеренията му и поставя началото на състезание, което може да се превърне в реванш с неговия съперник през 2020 г., бившия президент Доналд Тръмп. Той влиза в процеса със значителен законодателен рекорд, но с нисък рейтинг на одобрение, главоблъсканица, която неговите съветници досега не са успели да разрешат. Вече най-възрастният президент в историята, той също се сблъсква с продължаващи въпроси относно възрастта си.

Точно преди четири години Байдън официално обяви кандидатурата си за най-висшия държавен пост в страната, припомня телевизията.